Ram Bam, Amsterdam


 
De video Ram Bam van HoBo is te zien in What Is Happening Here Gallery
op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023. De galerie is open van 12 tot 18 uur.

 
HoBo is een samenwerkingsverband van Henriëtte van ’t Hoog en Anneke Bosma.

 
What Is Happening Here Gallery
Reguliersdwarsstraat 73
1017 BK  Amsterdam

 
Ram Bam is een registratie vanuit verschillende camerastandpunten waarbij een grote hoeveelheid voorwerpen op een metalen tafel wordt gegooid. Er lijkt geen aanleiding of reden te zijn voor deze handeling; het gooien is doel in zich, een vandalistische act. Dat wordt steeds duidelijker naarmate de video vordert. Ram Bam is in essentie een collage van bewegend beeld en geluid, een compositie.

 
De voorwerpen zijn alledaags en houden geen verband met elkaar. Ze verschillen qua materiaal, vorm, kleur en gewicht en hebben elk een specifieke rol binnen de filmische causaliteit. De camera volgt de voorwerpen tijdens het vallen. Ze landen op de tafel en veranderen telkens de ordening van wat daar al op en rondom ligt. Het ene voorwerp is licht en stuitert, het andere is zwaar en ligt snel stil. Materiaal en gewicht bepalen het geluid wanneer het op de tafel valt. De verzameling voorwerpen is dus ook een verzameling geluiden, met een grote gelaagdheid: van snerpend hard en kristalhelder tot zacht en subtiel.

 
De voortgang wordt geaccentueerd door vertraging en versnelling. Een object in slow motion zien vallen maakt het gevolg al voelbaar voordat het gebeurt, terwijl een versnelling de kijker juist overrompelt en verrast. Ook is er enkele keren een heel snelle editing vanuit meerdere standpunten. Het intensiveert de waarneming van het gefilmde vallende voorwerp.